Sanadome is duurzaam

Een klimaatneutrale samenleving; wij dragen ons steentje bij door veel aandacht te besteden aan duurzaamheid, MVO en energiebesparing.

Milieubewust

Stadsbijen honingraat Sanadome

Wij maken gebruik van 100% groene stroom, onze elektriciteit wordt opgewekt door een eigen warmtekrachtkoppeling (WKK).

Food waste kan enorm oplopen in een groot hotel. Sanadome werkt samen met project Wastewatchers om voedselverspilling te reduceren in al onze restaurants.

Op alle hotelkamers en in onze keuken wordt afval gescheiden:
✓ Papier
✓ Glas
✓ Gft
✓ Restafval
✓ Batterijen
✓ Lampen
✓ Ijzer
✓ Chemicaliën
✓ Folies
✓ Olie en vet
✓ Tuinafval (wij composteren dit in eigen tuin)

Al onze afvalproducten worden op een verantwoorde manier verwerkt.

Heerlijke honing uit eigen tuin! We hebben 6 kasten met zo’n veertig- tot zestigduizend bijen per kast. Junior souschef en Imker Zvonimir heeft als doel om grote(re) families te kweken en de volken gezond te houden. Want daar gaat het ook om, om de bijenpopulatie in stand te houden. Bijkomend voordeel is dat u gezond kunt genieten van onze honing, koekjes, gerechten en behandelingen in Sanadome. Ook vindt u deze heerlijke honing op het ontbijtbuffet.

Sanadome Hotel & Spa neemt actief maatregelen om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, om energie en water te besparen en om de hoeveelheid afval te beperken om het plaatselijke milieu te verbeteren.

SMK (Stichting Milieukeur) heeft het Europees Ecolabel aan Sanadome Hotel & Spa uitgereikt. Sanadome is een voorloper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en is trots dat het is gecertificeerd met het Europees Ecolabel.

Power2Nijmegen is een netwerk waarin bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, overheden en burgers samen werken aan ideeën en in projecten met als doel om van Nijmegen een energieneutrale stad te maken. De nadruk ligt op samenwerking.

Op het bedrijventerrein Winkelsteeg wordt gewerkt aan een aardgasvrije warmteoplossing met de zeven grootste verbruikers. Sanadome heeft de intentieverklaring hiervoor getekend en de eerste technische schouwingen hebben al plaatsgevonden.

Alle gevonden voorwerpen in Sanadome die binnen 3 maanden niet worden opgehaald doneren wij aan het goede doel. Dit goede doel geeft de voorwerpen aan kinderen in weeshuizen in Roemenië.

Op het parkeerterrein beschikken we over 10 (betaalde) oplaadpunten voor elektrische en hybride voertuigen met een laadvermogen van 22 kWh. Je kunt bij Sanadome je auto opladen als deze een type 2 stekker heeft. Voor de laadpalen geldt dat je gemakkelijk kunt betalen met je laadpas.

Waterbesparing

stromend water kraan bronwater Sanadome Hotel Spa Nijmegen

Wij maken gebruik van drinkwater uit eigen bron, waardoor er geen inkoop en dus geen transport van flessen water plaats vindt. Dit is dus beter voor het milieu, omdat er minder CO2-uitstoot en geen plastic verpakkingsmateriaal nodig is. Ons water wordt namelijk geserveerd in eigen glazen (afwasbare) flessen.

Overal in Sanadome zijn de douches voorzien van waterbesparingstechnieken; zo gaan we nog spaarzamer om met ons water.

Al onze toiletgroepen zijn voorzien van spoelstoppen om waterverspilling tegen te gaan.

Overal in Sanadome zijn kranen voorzien van waterbesparingstechnieken; zo gaan we nog spaarzamer om met ons water uit eigen bron.

We monitoren continu nauwkeurig al het watergebruik in Sanadome en verbeteren waar nodig.

Energiebesparing

Energy saver hotelkamer Sanadome Hotel Spa Nijmegen

De energievoorziening in al onze hotelkamers wordt alleen ingeschakeld wanneer gasten met een hotelpas de energievoorziening activeert. Bij het verlaten van de kamer schakelt de elektronica automatisch weer uit.

Een groot deel van de elektriciteit in Sanadome wordt opgewekt door een eigen warmtekrachtkoppeling (WKK). Dit betekent het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht.

De kracht is afkomstig van een verbrandingsmotor en wordt aangewend om een generator aan te drijven die op zijn beurt elektriciteit opwekt voor Sanadome. Dit geeft een beter elektrisch rendement dan een centrale.

De baden worden verwarmd met restwarmte uit de uitlaatgassen van de WKK en de ketel. Daarnaast wordt het suppletiewater naar de baden verwarmd met de al eerder afgekoelde rookgassen.

Bijzonder is de minibar (energie klasse A+++) die door zijn automatische temperatuurregeling ’s avonds en ’s nachts geen stroom verbruikt terwijl de koeling op peil blijft.

Na sluitingstijd van de Thermen wordt ons buitenbad voorzien van een lamellen deken waardoor het water niet verdampt en warmte wordt vastgehouden.

Alle luchtbehandelingssystemen in Sanadome zijn voorzien van warmte terugwinning. Door de aangezogen lucht te verwarmen met de afgeblazen lucht winnen we in de winter warmte terug. In de zomer winnen we de koude terug door de aangezogen lucht af te koelen met de afgeblazen lucht van de airco.

Bijna alle verlichting in Sanadome bestaat uit energiezuinige spaar- en ledlampen. De plaatsen waar dit nog niet het geval is, worden automatisch meegenomen bij reparaties en renovatiewerkzaamheden.
Ruimtes die ‘s nachts niet worden gebruikt, worden niet geventileerd. Dit betekent dat er op dat moment geen energieverspilling is.
Als we oude technieken in het gebouw veranderen of verbeteren dan vervangen we het altijd met een groener, milieubewuster exemplaar.
Door de bijdrage van Power2Nijmegen hebben we in Restaurant Breeze in Sanadome een proef kunnen opzetten met spanningsverlaging. Hiermee besparen we 10% op ons jaarlijkse elektriciteitsverbruik in dit restaurant.

Trots! Onze MVO prijzen

2017  |  Duurzame estafettestokje Power2Nijmegen & Green Capital Challenge
2010  |  Europees Ecolabel
2010  |  Winnaar MVO Award De Maatschappelijke Meerwaarde
2009  |  Sustainable Business Award MVO Scandic Hotels
2008  |  Sustainable Business Award MVO Scandic Hotels
2006  |  Europees Ecolabel